Mogočen, že od nekdaj Refošk by vinakoper

Biti mogočen ni stvar moči

Najbolj iskren izraz na obrazu dobiš takrat, ko nimaš ničesar izgubiti. A vendarle si tega izraza želimo tudi takrat, ko sta v igri zmaga in poraz. Predvsem, ko si želimo zmage.

Tisti, ki morajo to odigrati, so pokeraši. Tisti, ki imajo to po naravi, so mogočni. Med slednje zagotovo spada tudi istrski refošk. Njegova podoba in izraz nam vedno dajeta vedeti, da je vse pod nadzorom. Vsaka skrb je odveč. Z njim smo kos sleherni preizkušnji.

V pakt s hudičem …

Če želiš poslovati z najbolj pretkanimi poslovneži, moraš biti preklemano dober igralec ali pa zelo prepričan vase. Predvsem, če to počneš s peklenščkom samim. To je na lastni koži izkusil Giuseppe Tartini, veliki skladatelj iz Pirana.

Legenda pravi, da se je Tartiniju neke noči prikazal sam hudič in mu ponudil najlepšo skladbo na svetu – v zameno za njegovo dušo. Tartini je privolil. A hudič je naredil napako. Namesto da bi mu jo napisal, mu jo je le zaigral. Tartini je skladbo napisal po svoje in tako obdržal svojo dušo. Ob uspešnem zaključku pa je najbrž nazdravil tudi s kozarcem refoška.

Njegova skladba Vražji trilček je še danes ena tehnično najzahtevnejših skladb, napisanih za violino.

Okus po uspehu je večplasten.

Degustiramo ga počasi, saj se zavedamo, da ni nastal čez noč. Je kot dobro vino, za katero si vzamemo čas.

Tako kot refošk by Vinakoper, ki mu ni treba nadeti pokeraškega obraza, saj je sam po sebi mogočen. Tako kot ti.

Kaj pa v tebi prebudirefošk by Vinakoper?
razišči tukaj
Original